Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Služby v obchodě

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Autorem je Michal Soukup (migon@atlas.cz)
Referát/slohovou práci je možno uveřejnit pouze na stránkách www.maturita.cz jehož provozovatelé mají výhradní právo na distribuci na internetu.
Jakékoliv jiné využití kromě odevzdání ve škole či použití jako podkladů pro jiné práce bude bráno jako porušení autorských práv, které se na toto dílo vážou.
Tato práce byla hodnocena známkou 1. :-) .
PS: kontrolujte po mě pravopisné chyby jsem na CJ prase.


Služby v obchodě


Rozvoj společnosti potažmo země je spojen s kvalitou a šíří služeb.
Ve vyspělých zemích převažují služby nad průmyslovou výrobou. Hlavní

Vlivy působící na rozvoj služeb:
- změny ve způsobu života
- dosažení vyššího stupně životní úrovně
- zvýšená zaměstnanost žen
- větší vybavenost domácností předměty dlouhodobé spotřeby


Mnohé služby jsou poskytovány přímo v prostorách maloobchodu. Pro maximalizaci zisku musí prodejny o zákazníka usilovat, protože jinak se zákazník přesune ke konkurenci která tyto služby bude poskytovat. Právě v tom vězí kouzlo, že pokud bude provozovna poskytovat širší paletu služeb zákazník se přesune od konkurence do provozovny s širší paletou služeb. Tyto služby mohou souviset (a většinou souvisí) s prodejen, ale také nemusí. Před zahájením provozu těchto doplňkových služeb musí zvážit přínosy v návaznosti na náklady (prostě zda se to vyplatí).
Služby mohou, ale také nemusí navýšit cenu výrobku. Ale co si můžeme namlouvat i když prodejce uvádí, že služba je zdarma tak je její ceny určitě jistou měrou započítána v cenně protože jinak by podnik prodělával.

Poznámka: Zvýšená cena výrobku může sice odradit jistou skupinu zákazníků, ale většina zákazníků si toho buď nevšimne nebo veznou zvýšenou cenu výrobku jako daň za lepší služby s ním spojené. Je příjemné vědět, že např. oproti konkurenci o 500 Kč dražší výrobek má například o půl roku či rok delší servis u zákazníka (většinou u technických výrobků ve specializovaných prodejnách). Zákazník je prostě konfrontován s tím že si k ceně výrobku připočítá jistou částku a má nadstandardní služby, které může (ale také nemusí) efektivně využít nebo může ušetřit a pak o tyto služby přichází. Jako kvalitní lákadlo pro zákazníky a reklamní trik slouží již výše zmiňovaná služba navíc zadarmo.












Mezi služby zadarmo může sloužit: přizpůsobení prodejní doby potřebám zákazníků *) rychlost a kvalita obsluhy, poskytování různých receptů s ochutnávkou **) ,návodů na používání zboží, předvádění výrobků, poradenská služba, besedy s odborníky ***) , opravy zakoupených předmětů v záruce, poskytování vzorků,prospektů atd. Tyto služby slouží k účinné propagaci a k vytváření dobrého jména provozovny.

Poznámka: *) S přizpůsobením doby potřebám zákazníků šla nejdále firma TESCO, která má prodej NONSTOP, například já tuto možnost vítám a hojně ji využívám prodej NON-STOP mi odstraní velice mnoho problémů (něco se zapomene koupit, koupě dárku narychlo často zapomínám na narozeniny svátky apod.). Tato služba je dokonalá pro hodně (např. pracovně vytížené) osoby atd.
**) Poskytování receptů je vhodné například pro již předpřipravené pokrmy jako jsou ochucená masa apod. tuto službu jsem viděl poskytovat tuším v supermarketu firmy BILLA.
***) Poradenská služba a besedy s odborníky je z mých zkušeností provozována například v souvislosti s kosmetikou, jde o nalíčení zdarma od profesionála, konzultace vhodných prostředků na pleť apod. ženy této možnosti jistě rády využijí. Tuto kampaň provozoval obchodní dům KOTVA.

Placené služby se poskytují za předem stanovenou cenu a jsou jednou z dalších možností zvyšování zisku. Některé služby se poskytují jen za nízký poplatek a mají význam spíše na přilákání zákazníků.
Některé příklady placených služeb:

odvoz zboží do bytů
úprava oděvů
střihová služba
opravy hodina šperků
služby bytových architektů (například při prodeji nábytku)
instalace popřípadě montáž zakoupeného zboží přímo u zákazníka doma
montáž, seřízení a opravy sportovních předmětů (seřízení vázání na lyžích apod.)
služby fotoamatérům
dárkové balení
roznáška potravinářského zboží nebo nákup do tašky
půjčovna průmyslového zboží
zásilkový prodej atd.
splátkový prodej

Kromě služeb přímo spojených s nákupem zboží jsou to služby, které usnadňující tyto činnosti : úschovna zavazadel, šatna, dětský koutek občerstvení, parkoviště, služby peněžních ústavů, poskytování spotřebitelských úvěrů.







Půjčovny průmyslového zboží umožňují nahradit vlastnictví některých předmětů jejich krátkodobým pronájmem. Největší poptávka je po úklidových prostředcích (např. čističe koberců). Dále jsou hojně využívány půjčovny sportovních potřeb, půjčovny motorových vozidel, půjčovny kulturních potřeb (zde se půjčují např. videokamery, psací stroje, osobní počítače.

Zboží se půjčuje osobám starším 18 let po předložení průkazu totožnosti.
Půjčuje se povětšinou proti peněžité záloze. Poplatky za vypůjčení jsou stanoveny smluvně. Zákazník za půjčenou věc zodpovídá. V některých provozovnách je možno sjednat i pojištění na zapůjčenou věc (většinou je pojištění zajišťováno třetí stranou) pojištění je také uvedeno ve smlouvě a to doba od kdy do kdy je věc pojištěna.
Pojišťovací smlouva viz obrázek obrpř. 1

Úprava a došívání oděvů se provádí podle přání zákazníka. Jde o úpravu většinou zakoupených oděvů – zkracování nebo prodlužování nohavic rukávů. Šití ložního prádla, záclon, vyšívání monogramů, přišívání knoflíků na kožené zboží apod. S tím spojena je střihová služba.

Odvoz zboží do bytu zákazníků. Je uplatňována zejména u rozměrného zboží které by zákazník špatně dopravoval.

Montáž a instalace zboží přímo v bytě zákazníka. Tuto činnost pro zákazníky provádějí odborní pracovníci. Zákazník se tak vyvaruje poškození zboží špatnou manipulací či instalací.

Dárkové balení zboží. Bývá zavedeno ve velkých lahůdkářstvích, v prodejnách s kosmetikou, klenotech ale i v jiných provozovnách. Dárkové balení zboží je například i ve velkých hypermarketech kde ho provádějí zpravidla najaté firmy či firmy které si v prostorách hypermarketu pronajímají provozní prostory. Balení zboží je prováděno na přání zákazníka.

Obchodní služby zkvalitňují nákupní podmínky, působí účinně jako podpora prodeje a prodejnám usnadňují získat si své místo v konkurenčním prostředí.




ZDROJE:
Ekonomika a provoz obchodu I.
Fortuna 1995, v prvním vydání
Autoři: Ing. Stanislava Peštová, Ing. Karel Biňovec

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT